keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Liikennekoulu Sao Paulo


Adrinano, heppu jonka luona budjaan taalla, on siita asti ku tulin puhunut uudesta autostaan. Eilen oli sitten paiva jolloin auton sai noutaa ja Adriano sumpli miten homma hoidetaan. Matkalla Shopping Villa Lobosiin (kauppakeskus) Adriano keksi kysya "Ville you know how to drive a car?". Johon vastasin etta totta kai osaan. Siitakos riemu repesi Adrianolle "Good, good, then you drive this car to my place and I'll drive the new car!". Tassa vaiheessa piti viela tsiigata ulos takapenkilta ja varmistaa millaisesta liikenteesta oli kyse. "No way man. The traffic here is crazy", totesin. Hetken pyytelyn ja inttamisen jalkeen koko auto yllytti meitsia ajamaan. Seuraavaksi huomasinkin luvanneeni hoitaa homman, silla ehdolla etta Rafinha tulee meitsin kyydilla etten eksy tai kuole yksin.

Se mika paikallisessa liikenteessa on erikoista on etta vaikka autoja on aivan helvetisti (siis oikeasti aivan helvetisti), niin homma rullaa yllattavan tehokkaasti. Pitkalti sen takia, etta punaisiin valoihin ei pysahdyta ellei oikeasti ole pakko. Stop-merkit ohitetaan poikkeuksetta pysahtymatta. Kaistaviivoja kaytetaan arvioimaan monta autoa suunnilleen mahtuu samaan suuntaan (Adrianon bravuuri on ajaa kaistaviivan paalla jos liikenne sen salliin) . Jalankulkijoille ei todellakaan pysahdyta antamaan tilaa. Kaikki tietysti on saestetty aanitorvilla ja autojen valissa pujottelevilla moottoripyorilla. Tahan sitten Suomipojan pitaisi menna pikkuisella Volkswagenilla tutustumaan. Tietenkin kello oli 16.00 ja liikennetta niin perkeleesti.


Rafinha parka oli jo peloissaan ennen kuin auto edes liikui. Tarpeeksi royhkealla tyylilla ja Adrianon perassa kiinni roikkumalla ajaminen kuitenkin sujui melko mallikkaasti. Tietenkin Adriano ajatti meidat pikkukatuja pitkin jonkin todella persaukisen pienteollisuusalueen lapi, joka oli taynna kodittomia. Kelasin joka kerta kun joutui pysahtymaan etta kohta joku lavayttaa sivuikkunan AK:lla sisaan ja ryostaa meidat :). 10 minuutin ajon jalkeen ajaminen alkoi olemaan itseasiassa melko mukavaa ja riemukseni hiffasin tuntevani jo lahiseutua aika hyvin. Perilla muistin etta olin aiemmin jattanyt ajokortin matkalaukkuun silta varalta ettei kaikki henkkarit mene kerralla jos lompakko lahtee. Tama olisi varmasti ollut mukava selittaa jos poliisi olisi pysayttanyt.


Mita hommasta jai kateen? Usko siihen etta taalla liikenne olisi helvetin paljon tukkoisempaa jos kaikkia saantoja noudatettaisiin niinkuin Suomessa. Taalla ei nae vihaisia kuskeja (ainakaan viela ei ole tullut vastaan) vaikka kiilattaisiin eteen tai ajettaisiin ohi keskiviivaa myoten valoissa. Kaikessa kaoottisuudessaan ja alyttomyydessaan se sopii tahan kaupunkiin taydellisesti.
VILLE

Ei kommentteja: